Питання передачі з комунальної до державної власності об’єктів внутрішньогосподарських меліоративних систем обговорювали у Скадовську

30.11.2012

29 листопада поточного року на базі Скадовського управління водного господарства під керівництвом начальника Херсонського обласного управління водних ресурсів Єгора Коваленка відбулась нарада з питань передачі з комунальної до державної власності об’єктів інженерної структури внутрішньогосподарських меліоративних систем зрошуваного землеробства та віднесення до державної власності безхазяйних об’єктів інженерної інфраструктури внутрішньогосподарських меліоративних систем зрошуваного землеробства.
У зазначеному заході також взяли участь директор ДП «Водоексплуатація» Мангер В.М., заступник начальника Головного управління агропромислового розвитку обласної державної адміністрації Недєлько А.М., Голова Скадовської районної ради Старенький О.Ф., перший заступник Голови Скадовської райдержадміністрації Кулюк В.М., начальник управління Головного Каховського магістрального каналу Ващенко Ю.І., а також начальники управлінь водного господарства Херсонської області та представники сільських рад Скадовського району.
Про стан передачі з комунальної до державної власності об’єктів інженерної інфраструктури внутрішньогосподарських меліоративних систем в Херсонській області доповів присутнім начальник відділу експлуатації водогосподарських об’єктів Херсонського облводресурсів Сергій Момот.
Зокрема, він нагадав присутнім, що, згідно з протоколом наради при Першому віце-прем’єр-міністрі України – Міністрі економічного розвитку і торгівлі від 06 жовтня 2011 року та листом Кабінету Міністрів України від 23 листопада 2011 року № 56583/1/1-11 прийнято рішення про передачу з комунальної до державної власності об’єктів інженерної інфраструктури внутрішньогосподарських меліоративних систем зрошуваного землеробства та віднесення до державної власності безхазяйних об’єктів інженерної інфраструктури внутрішньогосподарських меліоративних систем зрошуваного землеробства.
У листопаді 2011 року на нараді облдержадміністрації, за участю голів райдержадміністрацій та представників обласних служб було розглянуто питання передачі з комунальної до державної власності об’єктів інженерної інфраструктури внутрішньогосподарських меліоративних систем зрошуваного землеробства та віднесення до державної власності безхазяйних об’єктів внутрішньогосподарських меліоративних систем зрошуваного землеробства. За результатами наради головам районних державних адміністрацій спільно з органами місцевого самоврядування до 28 листопада 2011 року було доручено надати обласній державній адміністрації пропозиції щодо передачі з комунальної до державної власності об’єктів інженерної інфраструктури внутрішньогосподарських меліоративних систем зрошуваного землеробства та віднесення до державної власності безхазяйних об’єктів інженерної інфраструктури внутрішньогосподарських меліоративних систем зрошуваного землеробства.
Крім того, обласна державна адміністрація листами від 13 грудня 2011 року № 40-600-1687/9-11/407 звернулася до голів районних, селищних та сільських рад з проханням вжити заходів щодо сприяння прийняттю на сесіях органів місцевого самоврядування рішень стосовно надання згоди по передачі до державної власності внутрішньогосподарських меліоративних систем.
Відповідно до протоколу засідання Кабінету Міністрів України від 25 червня 2012 року № 47 обласним державним адміністраціям за участю органів місцевого самоврядування доручено вжити заходів щодо передачі об’єктів інженерної інфраструктури внутрішньогосподарських меліоративних систем зрошуваного землеробства до сфери управління Держводагентства.
Далі Сергій Момот повідомив, що станом на 29 листопада 2012 року надали згоду на передачу внутрішньогосподарських меліоративних систем до державної власності 22 сільські ради, 6 районних рад та Голопристанська міська рада.
На сьогоднішній день прийнято рішення щодо першочерговій передачі у державну власність внутрішньогосподарських меліоративних систем, які були повністю, або частково демонтовані з метою відновлення їх працездатності. Обласним управлінням водних ресурсів складено перелік таких об’єктів загальною площею 155,8 тис га., у тому числі на Каховській зрошувальній системі – 99,3 тис. га, від Північно-Кримського каналу – 13,5 тис. грн., на Інгулецькій зрошувальній системі – 11,1 тис га, Локальні системи – 13,4 тис. га, на місцевому зрошенні – 18,5 тис. га.
У свою чергу, під час обговорення основного питання наради, Мангер В.М. доповів, що після прийняття на баланс ДП «Водексплуатація» внутрішньогосподарських меліоративних систем буде розпочата робота по відпрацюванню питання фінансування з різних джерел робіт по відновленню їх працездатності та надання їх у використання суб’єктам господарювання різних форм власності у відповідності до чинного законодавства. «першочергова робота буде розпочата з тих систем, які на сьогодні зруйновані та не дієздатні.
Далі, згідно порядку денного заходу, провідний юрисконсульт юридичної служби облводресурсів Світлана Рева ознайомила присутніх з основними положеннями Порядку передачі з комунальної до державної власності об’єктів інженерної інфраструктури внутрішньогосподарських меліоративних систем зрошуваного землеробства відповідно до законодавства України.
Після обговорення проблемних питань основної теми наради, її учасники вирішили наступне: активізувати проведення роз’яснювальних робіт з селищними, сільськими головами та депутатами сільських та селищних рад щодо передачі внутрішньогосподарських меліоративних систем з комунальної до державної власності; рекомендувати головам районних, селищних, сільських рад, які не прийняли рішення, або не виносили на розгляд сесій питання передачі з комунальної до державної власності внутрішньогосподарських систем, з врахуванням рішень Кабінету Міністрів України, обласної державної адміністрації, розглянути на чергових сесіях зазначене питання; надавати практичну допомогу ДП «Водексплуатація», районним, селищним та сільським радам в оформленні необхідних документів для передачі з комунальної до державної власності внутрішньогосподарських систем.