Погодні умови поточного року стали серйозним випробуванням для зрошенців

07.11.2012

Погодні умови нинішнього року стали серйозним випробуванням, як для аграріїв Чаплинського району так і для управління водного господарства.
Незначні опади в осінньо-зимовий період 2011 року та на початку весни, призвели до відсутності продуктивної вологи в грунті, що стало причиною того щоб поливний сезон 2012 року розпочався з другої декади квітня, а це на декаду раніше ніж в минулому році.
Для Чаплинського управління водного господарства це не стало несподіванкою, і ми не були захоплені зненацька. Адже міжгосподарська мережа і гідротехнічні споруди на ній, та насосно-силове обладнання було своєчасно відремонтоване та підготовлене до прийому-подачі води.
Перед початком поливного сезону з сільгосптоваровиробниками району було укладено договори про послуги з водо подачі на полив сільгоспкультур . Всього укладено 105 договорів. Із них 80 на полив зрошувальних земель від державної мережі та 25 на полив ділянок–«супутників».
Водо подачу на зрошення здійснювали 28 насосних станцій управління.
Одночасно працювало по 130-140 одиниць дощувальної техніки. За добу поливалось до 1,5 тис.га зрошувальних земель.
Станом на 13 червня 2012 року першим поливом було охоплено зрошувальні землі на площі 35,2тис.га, що становить 70% від наявних в районі. Краплинним зрошенням полито 745 га. Крім того ділянок–«супутників» - 1100 га. Пожнивних культур полито 1699 га.
Згідно календарного плану водокористування по Чаплинському УВГ на 2012 рік водоподача в точку водовиділу складає 90 млн.м3 .
Станом на 01.11.2012 року водокористувачам району подано 124,6 млн.м3 води, що на 18,0 млн.м3 більше ніж у минулому році. Завдяки цьому водо- користувачами району виконано 242,0 тис.га гектарополивів сільгоспкультур. Кратність поливу склала 6,9 раза.
Подача води здійснювалась своєчасно, згідно укладених договорів про надання послуг, заявок водокористувачів та попередньої оплати.
Облік поданої насосними станціями води проводився за допомогою встановлених приладів обліку води УВР-011А , які відповідають сучасним технологіям та забезпечують оперативний збір інформації. Покази приладів з насосних станцій передаються за допомогою GSM модемів на сервер в відділ водокористування, де остаточно обробляються та аналізуються.
Всього по управлінню встановлено 32 прилади, з них 29 на закритій мережі та 3 на відкритій, ПК-248 Чаплинського магістрального каналу.
Водооблік на відкритій мережі проводиться по фіксованих і тарованих руслах та за допомогою механічних лічильників (при заборі води з каналу мотопом-пою чи СНП).
З метою ефективного використання зрошуваних земель, одержання високих врожаїв сільгоспкультур, товаровиробникам надавалися рекомендації, щодо термінів і норм поливів. Розрахунки прогнозованих поливів проводились згідно «Інструкції по оперативному розрахунку поливних режимів та прогнозу поливів сільськогосподарських культур за дефіцитом вологозапасів»
Майже сім місяців тривав поливний сезон. Останні два з них, сільгосп-товаровиробники проводили вологоарядку під посів озимих культур урожаю 2013 року та післяпосівні поливи.
Швидко плине час. Не за горами наступний поливний сезон 2013 року. Для його успішного проведення водокористувачам слід подбати заздалегіть. Звичайно, левова частка в цьому припадає на підготовку грунту, внесення мінеральних добрив, придбання посівного матеріалу, обробіток посівів та багато іншого. Але слід зазначити, що до початку поливного сезону, на момент заключення договорів з Чаплинським управлінням водного господарства, водокористувачам необхідно крім інших документів, мати головний документ, який дає право на користування поливною водою- це дозвіл на спеціальне водокористування. Тим у кого такий дозвіл є, треба звернути увагу на термін дії. Якщо строки дозволяють, то можна не хвилюватись, а тим водокористувачам у кого термін дозволу спливає, або його немає взагалі, необхідно звернутися до управління. Вам нададуть потрібну інформацію, а вразі необхідності, допоможуть оформити документи.


Начальник відділу водокористування
Чаплинського
управління водного господарства
Пазинич В.В.