Водогосподарники Херсонщини підвели підсумки роботи

16.10.2012

«Впевнений, що ми гідно завершимо рік: виконаємо всі завдання, що ставлять перед нами Державне агентство водних ресурсів України та Уряд!», - резюмував свою доповідь на нараді водогосподарників головний інженер облводресурсів Георгій Ємченко.
16 жовтня 2012 року на базі Інституту зрошуваного землеробства НААНУ за участю заступника голови Херсонської обласної державної адміністрації Михайла Мельника, начальника Херсонського облводресурсів Єгора Коваленка, а також керівників, головних інженерів, заступників начальників, головних бухгалтерів, головних економістів структурних підрозділів Херсонського обласного управління водних ресурсів відбулась нарада «Про підсумки діяльності Херсонського водогосподарсько-меліоративного комплексу за 9 місяців 2012 року та заходи щодо забезпечення сталого функціонування у IV кварталі 2012 року та 2013 році».
З основною доповіддю перед присутніми виступив головний інженер облводресурсів Георгій Ємченко. В ній він зупинився на основних показниках роботи управління за 9 місяців поточного року. Так, за словами Георгія Володимировича, на сьогодні, в цілому по області полито 287,4 тис.га, що на 1,2 тис.га більше минулого року, виконано 1590,2 тис.гектарополивів, що на 95,6 тис. гектарополивів більше минулорічного показника. Кратність поливів склала 5,5 рази проти 5,2 у минулому році. Полито озимих культур – 31,0, кукурудзи – 31,9, овочів – 48,4, сої – 96,4 тис га. Затоплено посівів рису на площі 7,2 тис. га. Виконано 37,5 тис.га вологозарядкових поливів.
Краплинне зрошення впроваджено на площі 26,5 тис.га, що на 2,8 тис.га більше минулого року. Найбільші площі під краплинним зрошенням зосереджені у Каховському районі, де цей спосіб поливу впроваджено на площі 8,7 тис.га, Цюрупинському – 4,1 тис.га, Білозерському – 3,0 тис.га, Голопристанському районі - 2,1 тис.га, м.Нова Каховка – 1,9 тис.га.
Збільшенню валового виробництва рослинництва сприяє розширення ділянок-«супутників». На сьогодні їх полито 32,3 тис.га, що на 2,3 тис.га більше минулого року.
Станом на 01 жовтня 2012 року водозабір по державній зрошувальній мережі склав 878,2 млн.куб.м, в тому числі від Головного Каховського магістрального каналу 562,3 млн.куб.м, від Північно-Кримського каналу – 297,7 млн.куб.м. Водоподача в точку виділу сільгосптоваровиробникам склала 774,4 млн.куб.м, що на 31,8 млн.куб.м більше минулого року.
Відповідно до заходів прийнятої в області «Комплексної програми розвитку водного господарства Херсонської області до 2020 року» в 2013 році планується забезпечити використання зрошуваних земель на загальній площі 300 тис.га, в тому числі додатково впровадити 4,5 тис.га систем краплинного зрошення та довести площі їх використання до 31,0 тис.га. Крім того, додатково планується залучити до поливу богарні землі на загальній площі 35,7 тис.га.
В експлуатації Херсонського облводресурсів знаходиться 275 насосних станцій, з яких 239 – насосних станцій зрошення. На сьогодні водогосподарські організації приступили до консервації та ремонту насосно-силового обладнання.
У поливному періоді 2012 року було задіяно в роботу 204 багатотарифних лічильників електроенергії. Завдяки їх використанню зекономлено 15,9 млн.грн, у тому числі по загальному фонду – 778,8 тис.грн (82 % від річного завдання).
За 9 місяців 2012 року економія коштів за рахунок впровадження енергозберігаючих заходів склала 2,6 млн.грн.(3млн.кВт.год). Змонтовані пристрої компенсації реактивної потужності дали змогу скоротити сплату за перетоки реактивної електроенергії на 470,9 тис.грн (3,4 млн. кВАр).
Для забезпечення приладового обліку витрат води на насосних станціях зрошення управлінь водного господарства встановлено 162 приладів водообліку, які відповідають сучасним технологіям що забезпечують централізований збір інформації з віддалених лічильників за допомогою GSM модемів.
За 9 місяців поточного року на об’єктах міжгосподарської меліоративної мережі виконано ремонтних робіт на суму 7,3 млн. грн., у тому числі за рахунок коштів загального фонду – 55 тис. грн, спеціального фонду – 7,2 млн. грн., залишків матеріалів минулих років – 47,3 тис. грн.
Відповідно до доведених наказом Держводагентства України від 20 лютого 2012 року № 75 “Про основні напрямки роботи та завдання з експлуатації водогосподарсько-меліоративного комплексу у 2012 році” та облводресурсів від 14 березня 2012 року № 48 завдань з початку року управліннями проведені роботи по очищенню міжгосподарських каналів в обсязі 76,8 тис.м3, обкошено 4354,6 км (3486,1га) дамб каналів. Відремонтовано 313 гідротехнічних споруд, вирубано чагарнику на 510,8 км дамб каналів, проведено поточний ремонт 226 будівель насосних станцій, відремонтовано 164 гідропостів.
Загальна вартість ремонтно-доглядових робіт за 9 місяців 2012 року складає понад 24,2 млн. грн., що на 3,12 млн. грн. більше у порівнянні з відповідним періодом минулого року.
Іванівським груповим водопроводом за 9 місяців 2012 року подано 293,6 тис м3 питної води мешканцям 9 сільських населених пунктів Іванівського району.
За даними Каховської гідрогеолого-меліоративної експедиції, гідрогеологічна обстановка в населених пунктах області, забезпечених дренажними системами, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, покращилася.
За 9 місяців 2012 року силами лабораторії моніторингу вод Каховської ГГМЕ проведено 3225 одиниць вимірювань показників якості води, що відповідає запланованому. Виконано гідрогелого-меліоративне обстеження на площі 238,8 тис.га, або 100,1 % до плану.
Облводресурсів постійно проводить роботу з водокористувачами щодо надання рекомендацій по складанню розрахунку потреби у воді та раціональному використанню водних ресурсів.
З початку року погоджено 412 клопотання з обґрунтуванням потреби у воді. При роботі з водокористувачами, підготовці договорів на водоподачу надаються рекомендації по раціональному використанню, охороні та відтворенню водних ресурсів. За 9 місяців у приміщенні Дозвільного центру видано 204 клопотання з обґрунтуванням потреби у воді. Всі погодження видані в строки передбачені статтею 4-1 Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності».
По Херсонській області станом на 01.10.2012 року укладено 16 договорів на оренду водного об’єкту, та ще 21 згідно рішення обласної ради знаходяться в стадії заключення на загальну площу 1159,01 га.
В області проведена інвентаризація земель водного фонду та складається уточнений перелік водних об’єктів місцевого і загальнодержавного значення, матеріали будуть винесені на засідання робочої групи облдержадміністрації.
Для більш достовірних та точних даних звітності у проміжках між прийманням звітів відділом проводилась робота по уточненню наявності водокористувачів області та віднесенню їх до критеріїв звітності за формою 2-ТП (водгосп). Сьогодні на обліку 1332 водокористувача, які повинні звітувати про використання води.
Водоресурсний потенціал області та вжиття відповідних управлінських заходів дозволили за 9 місяців 2012 року забезпечити водою потреби населення та галузей економіки. Звітувало 1012 водокористувачів (в т.ч. нових 162), що на 266 більше ніж за 2 квартал 2011 року. За даними статзвітності у 2 кварталі з водних об’єктів області було забрано 595,6 млн.куб.м води, збільшилось використання води і склало 391,3 млн.куб.м.. Збільшилось використання води для господарсько - побутових потреб яке склало 21,45 млн.куб.м. Збільшилось використання води для зрошення і склало 354,1 млн.м.куб. На даний момент здійснюється прийом звітів про використання води за формою 2-ТП (водгосп) за третій квартал 2012року.
Під час наради також були заслухані доповіді керівників районних та міжрайонних управлінь водного господарства Херсонської області.
У результаті обговорення було відмічено, що відповідно до своїх повноважень Херсонське обласне управління водних ресурсів постійно забезпечує на території Херсонської області вирішення питань щодо експлуатації державних меліоративних систем, використання, збереження та відтворення водних ресурсів, меліорації земель, в установленому порядку разом з обласною державною адміністрацією та іншими обласними організаціями вирішення питання забезпечення населення і галузей економіки водними ресурсами, приймає активну участь у реалізації спільних заходів Угоди щодо регіонального розвитку Херсонської області між Кабінетом Міністрів України та Херсонською обласною радою та обласною державною адміністрацією, виконання Програми економічного, соціального та культурного розвитку Херсонської області у 2012 році, Стратегії економічного та соціального розвитку Херсонської області до 2015 року, Комплексної програми розвитку водного господарства Херсонської області на період до 2020 року, виконані розпоряджень, доручень обласної державної адміністрації та Державного агентства водних ресурсів.