Збережемо малі річки – збережемо Україну

09.10.2012

Протягом вересня поточного року по всій Україні проходила акція присвячена Дню малих річок. Основна мета заходу – підвищення рівня екологічної обізнаності та свідомості населення, екологічна освіта та виховання. Зникнення малих річок негативно впливає на великі водойми - такі, як Дніпро, кажуть фахівці. Бо порушується водний баланс.

Жива вода – це вода, яка все оживляє, без неї не може бути життя. Річки – найдивовижніші творіння природи. Земля народжує їх через витоки і джерела. Далі річка отримує водне живлення безпосередньо від водозбірної площі – території, що може бути далеко від русла річки. Тож яка вода у водозборі – така вода у річці. Біда тільки в тому, що 80% наших річок втратили здатність до самоочищення. Найбільше дістається малим річкам. Вони – основа формування водних ресурсів України. І хоч в них зосереджена незначна частина прісної води, та безперервне оновлення і легка доступність робить її найбільш придатною для використання. Аби зберегти водні об’єкти у їх природному стані, створити умови щодо самоочищення водойм, річок та струмків, слід почати з себе особисто. Необхідно ставитися до них, як до живого створіння, і за певний час вони віддячать нам сторицею. Усвідомлюючи це всі водогосподарські організації Херсонського обласного управління водних ресурсів відгукнулися і приєдналися до всеукраїнської акції до Дня малих річок. Зокрема, в рамках проведення акції силами працівників Чаплинського управління водного господарства та представниками Чаплинської селищної ради було розчищено та упорядковано русло річка Каланчак довжиною 300 м, яке на даний час призначено для скиду паводкових вод. А працівники Іванівського міжрайонного управління водного господарства разом з учнями Іванівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів №2 прибрали сміття та упорядкували територію водоохоронної зони ставка, який розташований в центрі міста. Відкриті уроки на тему «Малі річки - основа формування водних ресурсів України» для школярів загальноосвітніх шкіл міста провели працівники Бериславського міжрайонного управління водного господарства. Долучилися до акції і учні 6-А та 6-Б класів Голопристанської гімназії, які являються членами громадського екологічного дитячого об’єднання «Зелений гомін». Вони на чолі з класними керівниками та організатором заходу провідним інженером з використання водних ресурсів Приморського управління водного господарства Л.Проценко прибирали від сміття берег річки Чайка. Після чого провели вікторину «Знатоки природи». Найактивнішими учасниками вікторини стали Білоус Владислав, Кротко Дарина, Стадник Олександр.
Малі річки дуже вразливі від людської діяльності. Вони хворіють, гинуть і просять допомоги. Між тим криза чистої питної води упевнено увійшла в дім кожного з нас... Збереження малих річок – наш громадський обов’язок. Тому ми повинні їх берегти і підтримувати їх екологічний стан.