Затримано розкрадачів "Фрегатів"

02.10.2012

Співробітники Управління по боротьбі з організованою злочинністю УМВС області затримали злочинну групу, яка викрадала запчастини із зрошувальних систем, зокрема з дорогих поливних машин типу "Фрегат".

Про це журналістам повідомив начальник УМВС в Херсонській області генерал-майор Валерій Литвин, пише видання "Площа Свободи".

"Без зрошення Херсонщина - пустеля, випалена земля. Тож ми зі співробітниками СБУ, нашими колегами, 2 роки працюємо в цьому напрямку, нам вдалося усунути всі групи, які намагалися викопувати труби, намагалися знищувати цю систему. Але зі знищення системи перейшли на знищення агрегатів , "Фрегат", які їздять по полях ", - сказав генерал.

Він повідомив, що співробітниками УБОЗ "затримана нами злочинна група в кількості 4 чоловік, це мешканці сусідніх областей, які впродовж 2 років грабували, обдирали ці "Фрегати" поливальні, наживалися на цьому. При затриманні вилучено у них і зброя, вилучені запчастини з "Фрегатів" більш ніж на 3 мільйони гривень. Але якщо порахувати збиток з урахуванням втраченої вигоди (тобто, недоотриманий прибуток фермерів - ПС), то збиток колосальний ".

"Я думаю, що злочинці отримають серйозні терміни за дані злочини. Сподіваюся, що всі вони будуть заарештовані (наразі зловмисники затримані - ПС) справа буде розглядатися в суді про вчинення злочину в складі злочинної групи", - сподівається генерал Литвин.

За його словами, затримана шайка мала всі ознаки організованої злочинної групи: "У них був розподіл ролей, прилади нічного бачення, машини. Вони приїжджали вночі знімали це все, були люди, які продавали, наводили".

Як повідомили в прес-службі УМВС України в Херсонській області, на початку червня 2012 працівникам УБОЗ УМВС Херсонщини стало відомо, що на території області діє організована злочинна група з міжрегіональними зв'язками, яка «спеціалізується» на крадіжках обладнання дощувальних машин «Фрегат», розташованих на полях. До складу групи входило чотири особи: від 25 до 47 років, всі раніше судимі. Організатором був 47-річний житель м.Нова Каховка.

Оперативники з'ясували, що від дій зловмисників постраждали не тільки фермери Херсонщини, а й підприємці з Дніпропетровської та Запорізької областей. Протягом 2011-2012 років злочинці скоїли понад 30 крадіжок устаткування з дощувальних машин «Фрегат». Діяли тільки вночі. Убозівці викрили схему, якою чітко дотримувалися учасники групи. У кожного з «четвірки» були свої обов'язки. Організатор розробляв план скоєння кожного конкретного злочину, перед цим вивчав місцевість, проводив так звану розвідку з використанням приладу нічного бачення. Він розподіляв функції співучасників, прикривав їх і повідомляв, якщо поблизу місця крадіжки з'являлися сторонні люди. Двоє інших учасників групи, жителі Луганської області, займалися пошуком дощувальних машин і крадіжками комплектуючих. Також в їх обов'язки входило вибирати кращі шляхи під'їзду до полів, стежити за охороною та встановити, коли охоронці відлучалися з полів. Четвертий зловмисник збував крадене громадянам, які займаються реалізацією комплектуючих до сільськогосподарської техніки. Отримані гроші учасники групи розподіляли між собою.

Злочинці пересувалися на двох автомобілях. Першим завжди їхав розвідувальний автомобіль, щоб вчасно попередити спільників про місцезнаходження автомобілів працівників ДАІ. А за ним їхала машина з краденим обладнанням. А на випадок погоні у зловмисників навіть були «їжаки» для проколу автомобільних шин.

«У результаті блискуче організованої і проведеної спецоперації всіх учасників групи вдалося затримати одночасно в містах Каховка, Нова Каховка та Таврійськ», - процитувала прес-служба начальника УБОЗ УМВС Гліба Мельниченка. Оперативники провели 6 обшуків, в ході яких вилучили понад 300 видів крадених комплектуючих деталей до дощувальних машин «Фрегат», 2 автомобіля злочинців, мотоцикл, знаряддя скоєння злочинів, наркотичні засоби і прилад нічного стеження. Для вилучення краденого устаткування міліціонерам знадобилися два вантажних автомобіля. Порушено кримінальну справу за ч.4 ст.185 Кримінального кодексу України «Крадіжка», всі зловмисники затримані і знаходяться в ізоляторі тимчасового утримання.