Міжнародний день Дніпра 2023

30.06.2023

Починаючи з 2003 року, щорічно в першу суботу липня відзначають екологічне свято, яке присвячене одній з найбільш спокійних і величних річок - Міжнародний день Дніпра.

  Дніпро забезпечує мільйони людей питною водою, зрошує сотні тисяч гектарів посівів, дає змогу виробляти електроенергію та є транспортною магістраллю.

  На жаль, сьогодні ця ріка потерпає від екологічних негараздів.

 Значного втручання у вигляді людської діяльності Дніпро почав зазнавати в XX столітті. Тоді як ніде в світі не споруджували гідроелектростанцій на рівнинних ріках, на Дніпрі за радянських часів було збудовано численні ГЕС. Це порушило здатність річки до самоочищення, вона почала міліти й замулюватися, до того ж під водосховищами назавжди було поховано величезні площі родючих заплавних земель. Було затоплено також і природні річкові фільтри — Дніпрові пороги. Майже знищено рибне багатство — зараз важко уявити, що колись звичними для української ріки були такі осетрові види, як стерлядь та білуга. Штучне підняття рівня води в Дніпрі греблями спричиняє загибель малих рік, тому що в них теж уповільнюється течія.

      На сьогоднішній день після підриву Каховської ГЕС Дніпро знаходиться в складній екологічній ситуації і гостро потребує захисту і відновлення ресурсів, зведенні до мінімуму забруднення, покращення стану води і охорони басейнів. Це свято підкреслює, що Дніпро — невід’ємна складова України і заслуговує не лише на постійну увагу, а й на дбайливе ставлення.