Інформація про експлуатаційну діяльність станом на 14.05.2015 року

У січні поточного року управліннями водного господарства проведена відповідна робота по складанню з водокористувачами та власниками меліорованих земель протоколів-намірів на полив зрошуваних земель на площу 292,1 тис га.

На сьогодні управліннями водного господарства завершена підготовка водогосподарсько-меліоративного комплексу до роботи у поливному  сезоні 2015 року.

10 квітня поточного року здійснено пуск води у Північно-Кримський канал для поливу сільськогосподарських культур та затоплення рису.

Здійснено заповнення Краснознамянського магістрального каналу для забезпечення водоподачі на зрошення сільгоспкультур та рисові системи сільгосптоваровиробникам Скадовського та Голопристанського районів.

В зоні дії Каховської зрошувальної системи розподільчі канали заповнені відповідно до заявок водокористувачів.

27 квітня поточного року  здійснено пуск Головної насосної станції Інгулецької зрошувальної системи, що дає можливість у першій декаді травня поточного року здійснювати подальшу водоподачу для проведення поливів сільськогосподарських культур господарствам Білозерського району, Дніпровського і Комсомольського районів м.Херсона.

Всі точки водовиділу (водовиділи відкритої зрошувальної мережі та насосні станції) знаходяться  в технічно справному стані та готові до подачі води.

У 2015 році по області планується полити 292,1 тис.га зрошуваних земель. Перші поливи в області розпочалися з 18 квітня поточного року, що на 17 днів пізніше термінів минулого року. Станом на 14 травня 2015 року полито 39,3 тис.га зрошуваних земель, виконано 41,5 тис. гектарополивів. Залучено до використання 8,45 тис.га ділянок-«супутників». Краплинним зрошенням полито 12,9 тис.га. Затоплено посівів рису на площі 5,6 тис.га.

На поливі працює 125 насосних станцій зрошення та 344 дощувальних машин. За добу зрошується 4704 га.

З початку року Іванівським груповим водопроводом у відповідності до запланованих обсягів подано населенню 64 тис.м3 питної води, що дало змогу забезпечити централізованим водопостачанням близько 8 тис. мешканців восьми сільських населених пунктів Іванівського району та смт. Іванівка.

Контроль за якістю питної води здійснюється акредитованою лабораторією Іванівського міжрайонного управління водного господарства, а також районною та обласною санепідемстанціями. Графік та місця відбору проб води погоджено з обласною санітарно-епідеміологічною станцією. Якість питної води відповідає державним санітарним вимогам ДСанПіН 2.2.4 - 171-10. «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

Відповідно до доведених наказом Держводагентства України від 02 лютого 2015 року № 10 “Про основні напрямки роботи та завдання з експлуатації водогосподарсько-меліоративного комплексу у 2015 році ” у 2015 році підвідомчими облводресурсів управліннями водного господарства проведені роботи по очищенню міжгосподарських каналів в обсязі 157,84 км (55) тис.м3.  Обкошено 184,6 км (157 га) дамб каналів,  відремонтовано 230 гідротехнічних споруд, вздовж міжгосподарських каналів, вирубано чагарнику на 243 км дамб каналів.