Інформація про експлуатаційну діяльність станом на 22.05.2014 року

Управліннями водного господарства проведена відповідна робота по складанню із користувачами та власниками меліорованих земель протоколів-намірів на полив зрошуваних земель у 2014 році на площу 297 тис.га, що відповідає завданню по поливу.
Станом на 22 травня 2014 року полито 149 тис.га зрошуваних земель, виконано 176,5 тис.гектарополивів. Залучено до використання 17,8 тис.га ділянок-«супутників». Краплинним зрошенням полито 23,9 тис.га. Затоплено посівів рису на площі 3,3 тис.га.
На поливі працює 150 насосних станцій зрошення та 491 дощувальна машина. За добу зрошується 7218 га.
З початку року Іванівським груповим водопроводом у відповідності до запланованих обсягів подано населенню 115,2 тис.м3 питної води, що дало змогу забезпечити централізованим водопостачанням близько 8 тис. мешканців восьми сільських населених пунктів Іванівського району та смт. Іванівка.
Контроль за якістю питної води здійснюється акредитованою лабораторією Іванівського міжрайонного управління водного господарства, а також районною та обласною санепідемстанціями. Графік та місця відбору проб води погоджено з обласною санітарно-епідеміологічною станцією. Якість питної води відповідає державним санітарним вимогам ДСанПіН 2.2.4 - 171-10. «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».
Відповідно до доведених наказом Держводагентства України від 03 лютого 2014 року № 10 “Про основні напрямки роботи та завдання з експлуатації водогосподарсько-меліоративного комплексу у 2014 році” завдань у 2014 році підвідомчими облводресурсів управліннями водного господарства проведені роботи по очищенню міжгосподарських каналів в обсязі 169 км (55) тис.м3.  Обкошено 191 км (172 га) дамб каналів,  відремонтовано 264 гідротехнічні споруди, вздовж міжгосподарських каналів, вирубано чагарнику на 226 км дамб каналів.
Щороку відповідно до наказів Держводагентства про основні напрямки роботи з експлуатації водогосподарсько-меліоративного комплексу, водогосподарськими організаціями здійснюються заходи з водообліку на насосних станціях та відкритій меліоративній мережі.
Питання достовірного обліку води на меліоративних системах є актуальним та необхідним, в першу чергу для роботи з водокористувачами. З цією метою на виконання доручення Держводагентства було запроваджено «Галузеву програму водообліку на міжгосподарській меліоративній мережі Херсонського облводресурсів на період з 2009 до 2011 року». Основне завдання програми оновлення приладів, які відпрацювали свій амортизаційний термін та морально застаріли і встановлення сучасних ультразвукових приладів з програмним забезпеченням на насосних станціях. Також за програмою передбачалось встановлення водомірних рейок у пунктах обліку води на відкритій мережі як на зрошувальних, так і на осушувальних системах.
На сьогодні питання водообліку вирішується в процесі реалізації поточних завдань з експлуатації водогосподарських систем. Всього управліннями водного господарства Херсонського облводресурсів встановлено 176 сучасних приладів водо обліку типу УВР-011 на насосних станціях зрошення. Розпочалося обладнання сучасними приладами водообліку точок водовиділу відкритої зрошувальної мережі. Так, Скадовським управлінням у 2013 році придбано прилад «Дніпро-7», який буде задіяно у роботі на каналі Х-10 Краснознам’янської зрошувальної системи
Реалізація зазначених заходів у поточному році на Північно-Кримському каналі ускладнилася, у зв’язку з неможливістю його планової роботи як цілісного інженерного комплексу та з відсутністю конкретних пропозицій щодо укладання договірних відносин для водозабезпечення потреб Криму.
У зв’язку з вищевикладеним, Держводагентством прийнято рішення щодо улаштування у відкритому руслі на 91 км Північно-Кримського каналу споруди з водообліку. Зазначена споруда з водообліку забезпечить достовірний облік води для потреб АР Крим та оптимальний експлуатаційний режим подачі води водокористувачам Херсонської області.
За конструктивними параметрами вона є переливною і не перешкоджає подачі води до АР Крим.